Seneste blogindlæg
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Udvalgte blogindlæg

HVORDAN SMAGER DINE ORD?


words have power

Ord skaber virkeligheder, giver håb, gør ondt, skaber glæde, udtrykker omsorg, kærlighed og kan skære i hjertet. Ord har styrke til både at grave grøfter og bygge bro mellem mennesker! Både de ord, der bliver sagt og de ord, der ikke bliver sagt.

Måske kender du det, at ord kan føles som knive, der stikker i dit hjerte og at de klæber til din erindring og kan være svære at glemme. Eller at ord kan løfte dig og give dig styrke til at komme igennem de udfordringer, du står midt i.

Måske kender du også det, at tavshed efter et skænderi kan stikke i kroppen som blæsevejr på en frostklar mandag morgen. Eller føles som en uigennemtrængelig dyne, der ligger tungt over din krop og truer med at kvæle dig, hvis du så meget som åbner munden for at trække vejret ind.

I hverdagen bruger vi alle sammen ord – det er helt naturligt, for via vores sprog er vi i stand til at kommunikere med hinanden. Hvor meget overvejer du de ord, du siger om dig selv eller andre – eller til dig selv eller andre? Og hvor bevidst er du om, hvordan de ord du bruger egentlig opleves? Hvor meget smager du på dine ord?

Hvad du siger om andre

Jeg vil invitere dig til et lille eksperiment! Det tager kun et øjeblik – og vil forhåbentlig give dig stof til eftertanke.

Er du klar?

Tænk på din bedste ven eller veninde. Tænk så på de tre første ord, der falder dig ind. Bare de tre ord, der kommer først til dig. Uden snyd og uden at tænke for meget over dem. Hvilke ord bruger du? Hvordan smager de? Er de søde som honning, syrlige som citroner eller måske har de en salt eftersmag. Hvis der ikke kommer ord til dig, så kan du fuldføre denne sætning: ”Han/hun er…”

Er du stadig med? Prøv så at mærke efter!

Hvad gør ordene ved dig? Måske perler de på tungen eller brænder som chili og sender varme ud i dit ansigt og krop. Hvilken stemning bliver du efterladt med, når du tænker på ordene – et ad gangen?

Og hvordan ville det være at sige dem højt? For dig selv eller face-to-face til den person, du tænker på? Er der andre stemninger, der dukker op – eller sker der noget med kvaliteten af den stemning, du opdagede i første omgang?

Tag lige et øjeblik mere, hvor du mærker, hvad der sker i dig – inden du vender tilbage til næste skridt i eksperimentet!

Prøv at gøre det samme med din partner, en kollega, chefen, dine børn eller hende den sure, der stod i køen efter dig nede i Brugsen! Hende, der skældte godt og grundigt ud på ekspedienten, fordi det gik for langsomt ved kassen.

Mærk godt efter – måske opdager du, at der er forskel på, om ordene bliver i dine tanker, om du forestiller dig at sige dem højt – enten som en fortælling til en god veninde over en kop kaffe eller direkte til personen selv. Ville du tænke, fortælle eller sige de samme ord i alle tre situationer? Hvad er forskellen?

Og om dig selv

Og til slut, hvis du stadig hænger på i eksperimentet: Prøv at vende de ord, du har brugt 180 grader og sig dem om dig selv. Hvordan smager ordene nu? Hvordan rammer de dig? Og er det stadig de samme ord, du vil sige til din ven eller veninde, din partner, kollegaen, chefen eller dine børn. Og hvad med hende nede i Brugsen?

Jeg håber, dette lille eksperiment har givet dig en oplevelse af, hvordan de ord du bruger om andre og om dig selv kan ramme forskelligt og sætte forskellige aftryk – eller for at blive i smags-metaforen: have forskellige smagsvarianter og kvaliteter.

Ord og oplevelser i samtaleterapi

Som terapeut har jeg oplevet, hvor ofte udfordringer i relationer handler om ord. De ord, der tænkes, de ord, der siges og de ord, der holdes inde.

  • Om sagte ord, der ikke kan tages tilbage igen, som ikke glemmes og som får konsekvenser for relationen. Ord, som fortrydes!

  • Om ord, der er usagte og forbliver usagte i resten af livet, fordi modet svigtede og de ikke blev sagt højt – før det blev for sent.

  • Om venlige ord, der forsvinder væk i hverdagens gøremål og som kunne have glædet et andet menneske og løftet energien i relationen.

Jeg har også oplevet, hvordan det at gå på opdagelse i ordene og udforske dem et for et kan åbne op for helt nye perspektiver og hvor forløsende det kan være at finde lige præcis det ord, der rammer plet. Det ord, der skaber mening og som mærkes helt rigtigt. Det ord, der skaber klarhed og ny indsigt – og giver mulighed for at komme ud af en blindgyde eller tage en ny retning.

Ord, der har dybe rødder

Det kommer næppe som en overraskelse, at ord har vidt forskellig betydning for forskellige mennesker. Betydninger, som vi har samlet op gennem hele vores liv.

Da vi var børn og blev udnævnt som smukke prinsesse, hertug, lille tyran eller andre eventyrlige ord af vores forældre. I skolen, hvor kammeraternes drillerier og øgenavne skar i hjertet og på arbejdspladsen, hvor vi skal kunne tåle mosten og der er en hård, men kammeratlig omgangstone.

De ord, vi bruger sætter spor i os – og vi bærer betydninger af barndommens ord med ind i voksenlivet og i forskellige områder af vores liv – i karrieren, i privatlivet. Og mange af os gentager også de selv samme ord overfor den næste generation – uden at tænke nærmere over, hvilken betydning de har haft for os selv og hvordan de rammer andre.

Derfor er ord et meget vigtigt element i den terapeutiske samtale.

I terapien får du et rum til udforskning af dine egne ord! Den fælles udforskning af ord, deres oprindelse og nuværende betydning kan være en oplevelsesrig og betydningsfuld proces. En proces, hvor du kan spytte de ord ud, som ikke længere smager dig – og hvor du kan tage ord til dig, som passer ind i dine værdier og den måde, du ønsker at kommunikere med dig selv og andre på.

Prøv at smage på kvaliteten af disse sætninger – du kan selv sætte en passende afslutning ind. Og du kan også vælge, om du vil tilføje det lille og betydningsfulde ord - ikke. Og mærk så efter, hvilke sandheder sætningerne indeholder og hvilke muligheder de hver især giver dig:

Jeg kan…

Jeg skal...

Jeg må…

Jeg behøver...

Jeg bør…

Jeg tør…

Jeg vil…

Det er bare et enkelt ord, du skifter ud med et andet – meget simpelt, ikke? Og jeg tør vædde på, at forskellen på dine sætninger var mærkbar!

Er du nysgerrig på de ord, du bærer rundt på? Og har du også et par ord, du har brug for at skifte ud i din bagage?

Så er du velkommen til at ringe eller sende en sms på 3141 3248 eller en mail på tina@forandringsfabrikken.dk – lige nu har jeg særtilbud på terapeutiske samtaler til 300 kr/timen.

#valg #forandringsfabrikken #ansvar #terapi #hverdagstanker #terapeutisksamtale #gestaltterapi #ord

Følg mig
Ingen tags endnu.
Sorter efter tags
Arkiv
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon